İyi bir Web Sitesi Nasıl Olmalıdır?

İyi bir web sitesi ?

Web sitesinin en önemli ve %50 sini oluşturan yani  iyi olmasındaki en büyük etken bana göre iyi bir tasarımdır…

İyi bir tasarım ise yaptığımız sitenin amacına bağlıdır. Alışık olduğumuz ve her zaman bir iş başlamadan önce yaptığımız analiz tasarımı nasıl yapmamız gerektiği hakkında bize yardımcı olacaktır. Peki bu analiz nasıl yapmalıyız.

Site kimlere hitap ediyor?

bu maddeyi analiz etmek oldukça önemli hedef kitlemize göre sitedeki renkler, içerik, içerikteki vurgulanmak istenen noktalar, sitede kolayca hareket etmelerini sağlayan yönlendiriciler, hedef kitlenin yapısına uygun olmalıdır.

Örneğin kişisel bir web sitesi hazırlıyor iseniz hedef kitleniz oldukça kapsamlı olacaktır. Dolayısıyla yapmak istediğiniz sitede kullanacağınız bağlantılar çok önemlidir. Bağlantılar içerisinde geçişler önemli olacaktır. Örneğin ana sayfa gibi bir bağlantı sitenizde yer almadığı surece hedef kitlenizi logonuzun üzerine tıkladığında ana sayfaya gitmesi gerektiğini bilmesi oldukça güçtür. Çünkü genel bir kitleye hitap ediyorsunuz. Bir diğeri ise kaydırma çubuğunu oldukça yoğun bir şekilde kullanmanız alt taraftaki bilgilerinize ulaşmasını zorlaştırabilir hatta göz ardı etmesine neden olabilir.

Sitenizde bilgilerin çokluğu kullanıcı kafasını karıştırmaya neden olabilir. Dolayısıyla vermek istediğiniz içerik  öz olmalıdır.

Diğer bir önemli nokta ise bağlantılara verdiğiniz isimler. Kullanıcılarda aynı şekilde aynı kavramı uyandırıyor olması lazım. Örneğin  iletişim yerine bize ulaşın bağlantı ismi daha uygun olacağını düşünüyorum.

Birde tabiki yaptığımız sitede kullanıcılar gezinecek ve bir takım sayfalara girecektir. Kullanıcılar her zaman nerede olduğunu hangi sayfada olduğunu bilmek isterler bundan dolayıda yaptığımız sitede  ekmek kırıntılarının olması gerektiğini düşünüyorum. ekmek kırıntısı sitede bulunduğunuz sayfanın hemen üstünde yazan Örneğin;

Ögrenciler/AkedmiklTakvim/yazokulu

Kullanıcının öğrenciler sayfasının akademik bolumun yaz okulu kısmında yer aldığı bildiren küçük yazılardır.

Yaptığımız sitede önemli ölçüde kullanıcıya etki eden bir diğer unsur ise sitede ki renk. Bir okul sitesinden bahsediyorsak bunun kırmızı bir renkte tasarlanması oldukça sitedeki resmiyeti kaybettirecektir.

Fakat eğer özel bir Restoran sitesi hazırlıyorsanız kırmızı renk uygun düşecektir. Tabi bunlar benim fikirlerim.

Kısacası iyi bir site tasarlamak istiyorsak en önemli unsur sitede hitap ettiğiniz kullanıcılar ve onların özelliklerini iyi araştırmak çok önemli. Bunun dışında anasayfa ,kaydırma çubuğu ,ekmek kırıntıları bağlantı geçişleri gibi unsurlarda göze ardı edilmeden uygun bir biçimde tasarlanmalıdır.

İnternetde buldugum bu kaynakta işinize yarayabilir.

http://www.hasanyalcin.com/modernwebtasarimi/

1 dönem önce aldığım  insan bilgisayar etkileşim adlı derste bir site değerlendirmesi yapmıştım .Siteyi değerlendirirken İnternet rehberi, nilsen sezgisel kuramı ve kullanıcı deneyimlerini referans alarak  yaptım dosyayı incelemek isterseniz aşağıdaki linkte mevcuttur. Site yapımında size oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.

Merve Karaman

 

Categories: Yazılarımm | Yorum bırakın

Yazı dolaşımı

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Okan Alkan

beyin bedava...

Muharrem AydIN

BİR BÖTE MEZUNU